• Yaşam memnuniyeti ve Bölgemize Yansımaları 2023

Yaşam memnuniyeti ve Bölgemize Yansımaları 2023

Metin Kutusu:

İçindekiler

Yaşam Memnuniyeti

Türkiye Genel Mutluluk Düzeyi Tablo 1

Ülkemizin En Önemli Sorunları Tablo 2

Bölgemizde Nüfus Ve Ekonomi (Nüfus/Emekli/Göç) Tablo 3

Bölgemizde Nüfus Ve Ekonomi (Gsyh) Tablo 4

Bölgemizde Nüfus Ve Ekonomi Değerleri (Konut/Otomobil) Tablo 5

Bölgemizde Sağlık (Yatak/Bebek Ölümü/Sağlık) Tablo 6

Bölgemizde Eğitim Ve Yüksek Öğretim Tablo 7

Bölgemizde Kamu Hizmetleri Memnuniyeti Tablo 8

Yaşam Memnuniyeti

Yaşam memnuniyeti insanlık var olduğundan itibaren peşinden bıkmadan, usanmadan koştuğumuz, nice maddi manevi fedakârlık yaptığımız bir kavram. 20. Yüzyılda bilimsel inceleme alanına girerek tanımlanırken sosyoloji, psikoloji ve iktisat gibi sosyal bilimler tarafından ele alınmaktadır.

Mutluluk ve yaşam memnuniyeti kavramı yıllar içerisinde bireylerin maddi veya manevi değerleriyle toplumun genelini kapsarken, günümüzde algılanan mutluluk bireyin kendine özgü değerlendirmelerinin bir çıktısı olarak hissetmesi önem kazanmıştır. Türkiye’de ise 2003 yılından itibaren TUİK tarafından bağımsız olarak Yaşam Memnuniyeti Araştırması uygulanmaya başlanmıştır.

Yaşam memnuniyeti araştırması ile Türkiye’de bireylerin öznel mutluluk algısı, sağlık, sosyal güvenlik, örgün eğitim, çalışma hayatı, gelir, kişisel güvenlik, adalet, ulaştırma hizmetleri kişisel gelişim gibi temel yaşam alanlarındaki memnuniyetleri yetmişe yakın başlıkta ölçülmektedir. Bu verilerin zaman içerisindeki değişimleri de takip edilmektedir. Çünkü mutluluğu ölçülebilir hale getirilmesi, gelişime açık ihtiyaçlarımızı verilere dayanarak tespit edilebilmesi önemlidir.

Kamu, yerel yönetimler, STK vd. bu verileri İyi Yönetişim çerçevesinde paydaşları ile birlikte değerlendirmelerini vatandaşlarımızın daha mutlu ve güvenli bir yaşam sürmesine katkı sağlayabilecekleri açısından son derece önemlidir. Son dönemlerde yerel yönetimler başta olmak üzere Belediye Yönetişim Karneleri çıkartılmaya başlanmıştır. Eminim ki bu verileri kamu yöneticilerimiz dikkatli şekilde inceleyerek olumsuzluklar için gelecekle ilgili projeksiyonları hazırlıyorlardır. Halkımızın bu planlamalardan ne kadar haberdar olduğu da aşikâr bir gerçek.

100. Yılını kutlamaya hazırlandığımız Cumhuriyetimizin birçok ilklerin gerçekleştirildiği yaşam memnuniyeti açısından sıralanamayacak kadar güzel örneklerle bezenmiş gerek ekonomik gerekse yönetimsel açıdan ülkemizin yıllarca katkı sağlamış önderlik etmiş bir bölgede yaşamaktayız.

Zonguldak ve Bolu kendi içinde 3 il daha çıkarttı. Ayrı ayrı değerlendirmenin doğru olmayacağını düşünerek gerek ticari gerekse geçmişten gelen komşuluk ve yönetimsel bağları nedeni ile Zonguldak, Bolu, Düzce, Karabük ve Bartın illerimizi 2015 ve 2021 yılları arasını kapsayan yaşam memnuniyetini TUİK verileri baz alınarak istatistik tablolarına ait değerlendirmeler özet tablolar ile sizlerle paylaşmak istedim. (1)

Ölçülemeyen hiçbir şeyi yönetemezsiniz. Veri temelli bir yaklaşım bu nedenle çok önemlidir. Veriler ışığında İlgili Taraf İhtiyaç ve Beklentilerinin başta; Kamu, yerel yönetimler, STK, siyasetçiler, vatandaşlarımız, kanaat önderlerinin katılımı ile tüm yönleri ile değerlendirilmesi gerekmektedir.

Sürdürülebilir gelişme sağlayamaz isek bugünkü kazanımları da kısa sürede kaybedeceğiz. Eskiden yönetim olarak ele aldığımız kavram günümüzde “karşılıklı etkileşim” ile “Yönetişim” olarak karşılığını bulmakta. “Yönetişim” kavram, bir tarafın diğer tarafı yönettiği bir ilişkiden karşılıklı etkileşimlerin öne çıktığı bir ilişkiler bütününe doğru dönüşümü ifade ediyor. İyi yönetişimin gerektirdiği temel öğeler, şeffaflık, açıklık, hesap verebilirlik, katılımcılık, etkinlik, hukuka bağlılık ve toplumsal sorumluluktur. (2)

Yaşayanların daha mutlu ve yaşanabilir, refah düzeyi yüksek, daha çok üreten gerek ulusal gerekse uluslararası rekabet gücü yüksek bir ülke olmak istiyorsak, birlikte karar veren ve şeffaf bilgi paylaşımına sahip hesap verilebilir bir yönetim oluşturarak hayata geçirmeli ve “İyi Yönetişimi” başarmamız gerekli.

Sosyal sorumluluk çerçevesinde TUİK verileri ışığında sizlerle 2. paylaştığım bu özet çalışmamın paydaşlarımızın “İyi Yönetişime” ve “Farkındalığın” artırılabilmesine katkısı dileği ile. 21.01.2023

Saygılarımla.

Tahsin Özyamak

EYS Baş Denetçisi

(1) https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Yasam-Memnuniyeti-Arastirmasi-2021-45832

(2) https://arguden.net/makale/iyi-yonetisim-3/

Türkiye Genel Mutluluk Düzeyi Tablo 1

Ülkemizin En Önemli Sorunları Tablo 2

Bölgemizde Nüfus ve Ekonomi (Nüfus/Emekli/Göç) Tablo 3

Önemli Not: Zonguldak Türkiye’de Emekli yoğunluğunda Türkiye 1. si

Bölgemizde Nüfus ve Ekonomi (GSYH) Tablo 4

Bölgemizde Nüfus ve Ekonomi Değerleri (Konut/Otomobil) Tablo 5

Bölgemizde Sağlık (Yatak/Bebek Ölümü/Sağlık) Tablo 6

Bölgemizde Eğitim ve Yüksek Öğretim Tablo 7

Not: 2019 sonrasında verilere erişilemedi.

Bölgemizde Kamu Hizmetleri Memnuniyeti Tablo 8

Not: 2015 sonrasında verilere erişilemedi.

Fotoğraflar Valilik ve Belediyelerimizin Resmî web sayfalarından alınmıştır.