O ilk Bakış ve Nazar (06.11.2019)

O ilk Bakış ve Nazar

Göz kontağı ile olan karşılıklı ilk bakışa, karşılaşmaya hangimiz önem vermeyiz ki?

İletişimin başlangıç göz teması değil mi?

Konuşurken gözlerini kaçıran kişi ile sohbet niye zor gelir, neden kesmek isteriz?

Göz teması kuramamak reddedildiğimiz anlamına mı geliyor?

Kızımla psikologların göz teması üzerinde niye önemle durduklarını sorduğumda, göz bebeklerinin doğru ya da yanlış cevaplarda büyüyüp küçüldüğünden bahsediyor. Birçok teknik terimleri de ekleyerek.

Bir an düşündüm. İyi ki göz bebeklerinin büyüyüp küçülmesinin nedenini öğrenmemişim. Yoksa sonucu erken kestirebilir ve her türlü işim zor olurdu.

İlk intibanın satış temsilcileri ve müşteri nezninde da önemli olduğunu uzmanlar bahsediyor. Konuya hakimiyet ve güven telkin etmenin öneminden bahsediyorlar. Bu ilk karşılaşma “göz teması, kıyafetin uygunluğu ve kişisel görünüm” ürün ve hizmet alımı yapılan ürünlerdeki risklerden daha önem arz ediyor. İlk bakış, hitap ve tokalaşma. Bundan sonrası detaya girecektir.

“İnsanlar Görünüşleri İle Karşılanır, Görüşleri İle Uğurlanır” bu çok bilinen bir söz ve ilk intibanın önemini çok iyi anlatıyor.

Geçirdiğim kazadan sonra arkadaşlarımızı bana da sıkça ifade ettikleri bir sözdü “Nazar değmiştir.” Benim neyime nazar değecek! diye cevap verdim söyleyen arkadaşlara. Olsun yine de sen “şunları, bunları yap!” diyerek tavsiyelerde bulundular. Sağ olsunlar.

Nazar Türkçede “bakış” anlamına gelen Arapça kökenli bir kelime. Bazı insanların bakışlarında zararlı güç bulunduğu bununda bir insana, bir hayvana ya da bir nesneye bakmakla hastalık, sakatlık hatta ölümle sonuçlanabileceği olarak açıklanıyor. Cisimlerde de kırılma, parçalanmalarla da sonuçlandığı söyleniyor.

Hz. Muhammed’in “Nazar’dan Allah’a sığınınız. Çünkü göz (değmesi) gerçektir.” Hadisinden de anlaşılacağı üzere dinimizde nazarın varlığı kabul edilmiştir.

Mavi ve yeşil gözlülerin daha çok nazarlarının değdiği söylense de hangimiz sevmeyiz, yakıştırmayız mavi ve yeşil gözleri. Nazara karşı yapılan önemli uygulamalarda var. Nazar duası, Nazar muskası, Maşallah, Nazarlık, At nalı vb. halk arasındaki sıkça yapılanlar. Bende daha önce evimize iki nazar boncuğu astığımı yeri gelmişken söyleyeyim.

İlk bakışı önemseyenlerden biriydim. Ama söz konusu nazar olunca ciddiye alıp araştırma yapmak geldi içimden. Ve içinden benim bilgimin yetmeyeceği çok derin mevzular olduğunu gördüm. Bundan sonra bende sıkça kullanacağım herhalde “Allah nazarlardan korusun.” Cümlesini.

Gözlerden bahsettik. Kimi nazar değdiren, kimi ticari anlamda başarı sağlayan. Bu kadar ciddi meselelerden sonra yazımın sonunu Aşkla bağlamak istiyorum.

İlk bakışta aşka inanır mısınız? Yaşı, mekânı, ortamı olmayan. Hepimizin başına gelmiştir. Benim başıma gelmedi diyen ya da bir daha benim başıma gelmeyecek diyebilen kaç kişi vardır acaba? Bunu söyleyenlerin ancak ama olması gerek.

Bilimsel araştırmalara göre saniyenin beşte biri kadar sürede âşık oluna biliniyormuş. Aşk için bir anlık bakış yetiyormuş.

Birçok şarkıya da ilham kaynağı olmuş “o ilk bakış.” Bunlardan favorim Mehmed Gökkaya’nın güftesi üzerine, Erol Sayan’ın nihavend şarkısı. Zeki Müren’in sesinden dinledik ve çok sevdik:

Kalbe dolan o ilk bakış, unutulmaz, unutulmaz
Sevda ile ilk uyanış, unutulmaz, unutulmaz.

Tahsin Özyamak 06 Kasım 2019