İş'te Y Kuşağı 01 Mart 2017

Y Kuşağı Genç yönetici adaylarının beklentileri ile Şirket ve Yöneticilerin Y Kuşağına yaklaşımları:

İş yaşamımızda yönetim kavramı ve kuralları değişiyor. “Y” Kuşağı yönetime dâhil olmaya ve mevcut kurallara kafa tutmaya başlıyorlar.

İnsan şirketler için en değerli varlık. Gençlerimizi şirketlerde tutabilmek, şirketlerimizi onlar için çekici kılmak ve motivasyonlarını sağlamak işletmelerin bugünü ve yarınlarımız için kritik bir duruma geliyor. Şirketleri yönetenler “Y Kuşağı” ile çatışmaya girmeden ilk adımı atmaya, onları anlamaya çalışmalılar.

Y Kuşağı iş yaşamında ağırlığını hissettirecek, beş on yıl içerisinde iş hayatına egemen olacak bir nesil olarak geliyor. Bizim yetiştiğimiz değerlerimizden farklı bir kuşak. Çalışma yaşamı da bundan nasibini alacak.

Şirketler ve yöneticilerimiz genç kuşak ekipleri ile hedeflerine ulaşmak için onları anlamak ve motive etme yolunu seçmek zorundalar. Genç kuşak için ekibinde çalışacağı yönetici, şirketi kadar önemli. İş değiştirirken seçim aşamasında yöneticisini araştırmakta. Olumsuz iz bırakmış yönetici, ekibine iş arkadaşı dahi etmekte güçlük yaşayacaktır.

Ekibini motive edemeyen, gitmesine sebep olan, yeni ekip üyelerinin şirkete katılmasına bariyer olan yöneticiler ise iyi iş sonuçlarına katkı sağlasa da şirket yönetimlerince sorgulanmalılardır.

Kendi kuşağımızın yetiştirilme ve yönetilme tarzıyla gençlere yaklaşmak yerine, onları değerleri ile anlamaya çalıştığımızda bizi sayan, peşimizden gelmekte şüphe etmeyen genç bir ekibe sahip olmamız mümkün olacaktır.

Çalışan devir oranı ve maliyeti ile ilgili çarpıcı bir araştırma verilerini de paylaşmak istiyorum.

§ İşten ayrılan her bir çalışanın şirkete maliyeti ortalamada yıllık bürüt maaşının 2,5 kadarı. (Şef müdür, satış vb. maliyeti hesap edilemiyor)

§ Türkiye’de 25 milyonluk iş gücünün 7,5 milyonu her sene istifa ediyor. Bu 3 senede bir iş değiştirmek demek.

§ İstifa edenlerin %37’ sinin yüksek performanslı çalışanlar oluşturuyor.

§ Kritik yetenekleri ellerinde tutmakta zorlandıklarını belirten işverenlerin oranı 2009 da %16 iken, 2012 yılında %40 yükseldiğini gösteriyor.

Nasıl bir ekibe sahip olacağımız bizlerin ellerindedir.

İnan Acılıoğlu tarafından yazılan “İş” te Y Kuşağı çok önemli bir konuyu ele almış ve güzel bir çalışma olmuş. Ellerinize sağlık. Bir kısmını yukarıda gürüşlerimide ilave ederek paylaşmak istedim. Okurken düşündürüyor ve yol gösteriyor. Okumanızı şiddetle tavsiye ediyorum.

Tahsin Özyamak 01.04.2017