Eğitim Sistemimiz (24 Kasım 2018)

Hayatımız ve Kalite Dergisi Aralık 2018

Eğitim Sistemimiz

Tahsin Özyamak

Ülkemizde 1981 yılından beri her yıl 24 Kasım, Öğretmenler Günü olarak kutlanıyor. 24 Kasım 1928, Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün "Millet Mekteplerinin Başöğretmenliğini” kabul ettiği gün.

Başarılı mutlu bir gelecek iyi bir eğitim ve öğretmenlerimizin sayesinde olacaktır. Hepinizin önünde saygı ile eğiliyor şükranlarımı sunuyorum. Sadece bu özel günde değil her vesile ile öğretmenlerimizi hatırlamalıyız. Bugünü sorunları çözülmüş, fikirlerini hayata geçirmek için çabalarını tartışabilseydik keşke.

Anne babalar olarak evlatlarımızın ilk öğretmenleri bizleriz. Bizlere düşen, evinizin de bir okul olduğunu asla unutmamak. Öğretmenlerimizle, okullarla daima irtibat halinde olmalıyız. Eğitimin, çocuklarımıza sadece bilgi vermekle ibaret olmadığı bilinciyle hareket etmeliyiz. Unutmayalım ‘Hiçbir anne baba, çocuklarına güzel terbiyeden daha kıymetli bir miras bırakamaz.’ Evlatlarınızın istikbali kadar, onların vatanımıza ve milletimize faydalı birer insan olarak yetişmeleri için de gayret göstermeliyiz”

Toplum olarak eğitimi “Anne-baba, okul-öğretmen öğrenci, arkadaş” çerçevesinde ele aldık, başarı ya da başarısızlığı buralarda aradık. Ama ülkemizin eğitim konusundaki durumumuz maalesef ortada.

Siyaset TDK sözlüğünde “Devlet işlerini düzenleme ve yürütme sanatıyla ilgili özel görüş veya anlayış” olarak belirtiyor.

Hiçbir siyasetçi başarısızlık için yola çıkmamıştır. “Eğitim için elimden geleni yaptım, içim rahat.” diyen siyasetçilerimizi de söylemleri ile baş başa bırakıyorum. Şimdiye kadar bir başarısızlık söz konusu ise en büyük vebal siyasetçilerindir. Aşağıdaki rakamlar sorunun siyasi olduğunun bence en açık delilidir.

Ülkemizde hangi eğitim sistemleri uygulandı, kaç eğitim bakanımız oldu, araştırıncaya kadar maalesef ben de bilmiyordum. Merak ettim. Birlikte bakalım “Eğitim dünyamızdan kimler gelip kimler geçmiş.”

1920-1923 yılları arasında 4 maarif vekili,

1923-2018 yılları arasında 75 milli eğitim bakanı,

Ortalama görev süresi 38 ay, yani 457 gün,

En fazla görev alan bakanlar:

Hasan Ali Yücel 28.12.1938/05.08.1946,

Hüseyin Çelik 14.03.2003/01.05.2009

Dünya’daki rakamlara ulaşamadım ama hiç şüphem yok ki Eğitim Bakanı sayısında da iş kazalarındaki gibi önlerdeyizdir.

Finlandiya’da 1850 yıllarından beri Dünyaya örnek olmuş bir eğitim sistemi var. Almanya’da ki mesleki eğitim ve rehberlik sistemine gıpta ile bakıyoruz. Eğitimini almak ve yerinde görmek de nasip oldu. Hal böyle iken ülkemizde üniversite mezunlarımızın %85 i mezun oldukları meslekleri yapamıyor. Meslek seçiminde de çok kötü bir karnemiz var. Rehberlik sistemini devreye alamadık. Ereğli’de bulunan okullarımızın web sayfalarına baktığımızda rehber öğretmeni olmayan ya da yetersiz olan birçok okulu üzülerek göreceksiniz.

Sayın Ziya Selçuk. Yeni milli eğitim bakanımız. Yakın çevresinde arkadaşlarım var. Onların anlattığına göre: yıllarca birlikte eğitim amaçlı proje üretmeye çalışmışlar. Ekip çalışmasına önem veren, idealist, eğitimin içinden gelen başarılı olmuş bir profesyonel. Eline büyük bir fırsat geçti. Bazı projeleri tartışılsa da ülke olarak başarılı olmasına çok ihtiyacımız var. Olmayan eğitim sistemimizi bu kadar tenkitten sonra başarılarını öncelikle ben alkışlamak istiyorum.

Tabii ki siyaset fırsat, yaşımız el verirse.